Coronavirus en de watersport

Het coronavirus levert een hoop vragen op rondom de watersport. Hier vind je informatie over de invloed en gevolgen van corona voor: recreatie, wedstrijdvaren/trainen/lessen, en verenigingen.

De verspreiding van het coronavirus heeft grote invloed op het maatschappelijk leven en de sport. Het Watersportverbond volgt de situatie op de voet en laat zich adviseren door NOC*NSF, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de ministeries die met deze problematiek bezig zijn. 

De informatie in dit kennisdossier is gemaakt op basis van de landelijke maatregelen en het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF uitgaande van de basisregels van de Rijksoverheid en binnen de hygiënerichtlijnen van het RIVM. Aan de informatie in dit kennisdossier kunnen geen rechten worden ontleend. Op lokaal gebied kunnen er per regio verschillen zijn. De lokale noodverordeningen en gemeentelijke bepalingen zijn altijd leidend. Check dit bij je gemeente. Dit dossier heeft betrekking op de disciplines zeilen, motorboot, kanovaren, suppen, windsurfen en kitesurfen. 

Update 26 november:

Op vrijdag 26 november heeft het demissionaire kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd die op zondag 28 november om 05.00 uur ingaan en gelden tot en met tenminste 18 december. 14 december wordt de situatie opnieuw beoordeeld. De maatregelen die gevolgen hebben voor sportverenigingen zijn als volgt: 

  • De vereniging, zowel binnen als buiten, sluit om 17.00 uur tot 05.00 uur. 
  • Ook de horeca/kantine sluit van 17.00-05.00 uur.
  • In de horeca/kantine is een vaste zitplaats, mondkapje en 1,5m verplicht.
  • Voor binnenruimtes op de vereniging is vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs verplicht.
  • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is, behalve tijdens het sporten.
  • Publiek bij sport is niet toegestaan.
  • Verder is alle sport toegestaan.

Kijk hier naar een overzicht van alle maatregelen zoals aangekondigd door het kabinet op 26 november.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van de persconferentie, laat het ons weten door te mailen naar vereniging@watersportverbond.nl. Zaken die ook voor ons nog onduidelijk zijn, vragen wij na. Zodra er meer helderheid is, communiceren wij dat op deze pagina.

Bekijk hier het Protocol Verantwoord Sporten zoals opgesteld door NOC*NSF.

Kijk hieronder naar de maatregelen gespecificeerd voor recreatiesport, wedstrijdsport en verenigingen.   

De partners van het Watersportverbond