Beginnen met aangepast watersporten

Watersporten behoren tot de leukste sporten die er zijn. Op het water voel je je vrij en onafhankelijk. Ook mensen met een beperking kunnen genieten van de watersporten. Wat is er mogelijk? Veel, of misschien wel alles?

Zeilen

Om kennis te maken met aangepast zeilen ga je naar een watersportvereniging in de buurt waar aangepast zeilen in het aanbod zit, hier krijg je les van ervaren instructeurs en zijn voorzieningen zoals een tillift aanwezig. Tijdens je zeillessen krijg je de basis van het zeilen mee, na deze lessen kan je zelfstandig het water op. Uiteraard zijn er diverse niveaus in het zeilen en leer je steeds weer wat bij. 

Je kan terecht bij verschillende organisaties voor aangepast zeilen:

  • www.sailability.nl, zoek een watersportvereniging in je buurt.
  • www.sailwise.nl, voor zeilvakanties.
  • www.kanozeilen.nl, recreatief zeilen met een aangepaste kano of kajak. Deze gecombineerde sport kan zonder al te veel aanpassingen al worden uitgevoerd.
  • www.plons.nl, richt zich volledig op watersporten voor verstandelijk beperkten aan de Kralingse Plas in Rotterdam.


Kanovaren

Kanovaren is een watersport die zeer ook geschikt is voor minder valide mensen. Doordat je bij het kanoën dicht op het water zit is de beleving van de sport intens te noemen. Het recreatieve gehalte van het varen in de boten is hoog door een lage snelheid en de vaak veilige omgeving.

Aangepast varen wordt gedaan in kajaks of kano’s die één- of tweepersoons zijn. Met kajakken beweegt men zich voort met een dubbelbladige peddel, en zit men als ware op de bodem van de kajak. Met kanovaren gebruik je een enkelbladige peddel en zit het bankje een stuk boven de bodem.

Diverse verenigingen en bedrijven bieden de mogelijkheid voor kennismakingen cursussen. De peddel trainingen kunnen worden ingezet voor mentale of fysieke verbeteringen. Hulpmiddelen bestaan doorgaans uit outriggers, dit zijn drijvers aan de zijkant van de kano of kajak. Het is ook mogelijk dat een begeleider meevaart in dezelfde kano maar alleen varen is goed mogelijk. Omslaan komt zelden voor maar het is natuurlijk een eis dat de peddelaar als dat toch gebeurd zijn hoofd boven water weet te houden door het gebruik van een zwemvest of een reddingsvest.

Je kan terecht bij verschillende verenigingen voor aangepast kanovaren:

Boardsports

Boardsports, zoals kitesurfen, windsurfen of suppen, voor minder valide watersporters zijn volop in ontwikkeling. Dit is er allemaal mogelijk:

 • Zittend wakeboarden en waterskiën
 • Stand Up Paddling,  zittend en staand
 • Liggend golfsurfen
 • www.surfproject.nl, golfsurfles aan kinderen met Down, autisme en ADHD (8-18 jaar) 

Bekijk hieronder hoe aangepast zeilen wordt gedaan bij WV De Koenen in Amsterdam.

De partners van het Watersportverbond