Olympische disciplines

Het Olympische zeilprogramma kent verschillende disciplines waarin de nationale selectie actief is.

ILCA 7

Eenmansboor mannen, voorheen Laser 

De Laser is een kleine single handed dinghy (open boot) en is een van de populairste boten ter wereld, vanwege de brede toegankelijkheid en de eenvoud van opzetten en zeilen.

De Laser Standard heeft een zeil van 7m2. Dit is het originele tuig, met het grootste zeiloppervlak van alle varianten, en wordt sinds 1996 gebruikt op de Olympische Spelen. Ontworpen door Bruce Kirby (CAN) & Ian Bruce (CAN) in 1969, heeft de Laser een enkel grootzeil, wat betekent dat hij licht en snel te zeilen is.

Omdat het een one design klasse is, zullen alle atleten in de Laser meedoen aan de Olympische Spelen met materiaal dat gebouwd en geleverd is door dezelfde fabrikant.

Robert Scheidt (BRA) is de meest succesvolle Olympische Laserzeiler. Hij is een van de slechts drie atleten die vijf Olympische medailles in het zeilen heeft gewonnen en drie van deze triomfen waren in de Laser - goud in Atlanta 1996, zilver in Sydney 2000 en goud in Athene 2004.

Sir Ben Ainslie heeft net als Scheidt vijf Olympische medailles op zak en wisselde podiumplaatsen uit met de Braziliaan in Atlanta 1996, waar hij zilver won, en Sydney 2000, waar hij goud won, voordat hij overstapte naar de Finn-klasse.

 

 

 

 

 

ILCA 6

Eenmansboot vrouwen, voorheen Laser radial

De ILCA 6 heeft dezelfde romp als de ILCA 7, maar met een ander tuig. Dat wil zeggen, een kortere mast en een kleiner zeil. Daardoor kunnen lichtere mensen ook met deze boot varen. Zo is de ILCA6 de boot geworden voor de vrouwen tijdens de Olympische spelen.

Omdat het een one design klasse is, zullen alle atleten in de Laser meedoen aan de Olympische Spelen met materiaal dat gebouwd en geleverd is door dezelfde fabrikant.

 

 

 

 

 

 

49er

Skiff mannen

De 49er is een tweemans zwaardboot en een van de snelste zeilboten op de Olympische Spelen. Dit komt door haar lage gewicht, haar grote zeiloppervlak en haar grote breedte; de zogenaamde 'wings'. Samen vergroten de twee wings de breedte van de boot met één meter. De 49er, ook vaak een skiff genoemd,  was voor het eerst te zien op de Olympische Spelen van Sydney 2000 en wordt ingezet in de tweepersoons skiff-klasse voor mannen. 

Kijk bij de nationale selectie voor de sporters die in deze klasse varen.

 

 

 

 

 

 

49erFX

Skiff vrouwen

De 49erFX (Female Extreme) is een doorontwikkeling van de 49er en werd voor het eerst gebruikt op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De romp, zwaarden, giek, gaffel, zalingen en zogenaamde vleugels van de 49erFX zijn identiek aan die van de 49er. Verschillen zijn: vernieuwd tuigage met daaraan aangepaste zeilen, een extra bevestigingspunt voor de fokkenschoot en een extra blok bij de gennaker-val om de efficiëntie van het ratelblok te verhogen.

Kijk bij de nationale selectie voor de sporters die in deze klasse varen.

 

 

 

 

 

KiteFoil

Kitefoilen mannen en vrouwen

Formula Kite (KiteFoil) is de kitesurfklasse die door World Sailing is uitgekozen voor de Olympische Zomerspelen van 2024. De klasse bestaat uit een foil kite en een board met een draagvleugel. Het materiaal is niet one-design, maar in plaats daarvan gebruiken de deelnemers een goedgekeurd productiemateriaal naar keuze.

Aangezien dit de eerste keer is dat deze discipline op de Spelen van start gaat is er nog geen olympische historische data te delen.

 

 

 

 

 

 

© Sailing Energy / World Sailing
© Sailing Energy / World Sailing

iQFoil 

Windsurfen mannen en vrouwen

iQfoil (windsurfen) is de nieuwe one design klasse voor Olympische Spelen ’24. Windfoilen is nog een relatief jong fenomeen binnen het windsurfen. In 2017 kwamen de eerste merken met windfoils voorzichtig op de markt. Door een ontzettend goede lobby van olympisch kampioen Dorian van Rijselberghe, Kiran Badloe en hun coach Aaron Mcintosh werd in 2019 besloten om van windfoilen de olympische discipline voor het windsurfen te maken. Na diverse tenders en try out events is gekozen voor het iQfoil concept van Starboard/Severne als de nieuwe design class voor windfoilen.

Het iQFoil board is een one design windsurf wedstrijdklasse voor mannen en vrouwen (iQfoil senior class). Iedereen vaart op hetzelfde board, met dezelfde windfoil en tuigage. Het board en foils worden geproduceerd door het merk Starboard en de tuigage wordt geproduceerd door zustermerk Severne.

Naast de diverse iQfoil klasse kampioenschappen vinden tijdens de kampioenschappen ook de selecties voor de Olympische Spelen plaats. Sinds de start van de IQfoil klasse in 2020 is de IQfoil klasse de belangrijkste wedstrijdklasse voor het windsurfen geworden. Vorig jaar deden ruim 150 heren en ruim 100 dames mee aan het wereldkampioenschap iQfoil. Ook het aantal iQfoil race events groeit snel.

 

 

 

 

 

© Sailing Energy
© Sailing Energy

NACRA17

Mixed Multihull 

De Nacra 17 is een moderne catamaran die, dankzij de gekromde zwaarden, in staat is te zweven boven het water. Afhankelijk van de windkracht en koers gaat deze catamaran ‘foilen’.

De Nacra 17 werd in 2011 ontworpen door de Nederlandse zeilbootproducent Nacra Sailing International en ging in 2012 in productie. De catamaran heeft een lengte van 17 voet (5,25 meter) en wordt zowel aan de wind als voor de wind  met dubbele trapeze gevaren.

In mei 2012 koos de World Sailing (internationale zeilbond) de Nacra 17 uit als wedstrijdboot voor het onderdeel ‘catamaran gemengd’ op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Dankzij de toevoeging van de ‘draagvleugel’ techniek in aanloop naar de Spelen van Tokio is de boot nog uitdagender geworden.

 

 

 

 

 

foto: Sailing Energy
foto: Sailing Energy

470 Mixed

Mixed tweemansboot

Deze spectaculaire zwaardboot wordt gezeild door twee mensen. Er is een aparte dames- en herenklasse. Nederland is van oudsher altijd goed vertegenwoordigd in deze damesklasse. Ideaal gewicht voor mannen is tussen de 120 en 130 kilo (samen). Niet voor zwaargewichten onder de zeilers. Er zijn meerdere 470- botenbouwers die allemaal moeten bouwen volgens de voorschriften van de internationale klasse.

 

 

 

 

 

 

De partners van TeamAllianz