WK RS:X, allesbeslissende strijd om Olympisch ticket voor windsurfers Van Rijsselberghe en Badloe, Bouwmeester (Laser Radial) en de Geus (RS:X) met hoge verwachtingen naar WK

20 februari 2020

De Nederlandse zeilers en windsurfers van TeamNL Zeilen zijn klaar voor actie. Van 23 t/m 28 februari varen Marit Bouwmeester, Maxime Jonker, Daphne van der Vaart en Mirthe Akkerman het WK Laser Radial in de baai van Melbourne (Sandringham). Van 25 t/m 29 februari varen Lilian de Geus, Kiran Badloe, Dorian van Rijsselberghe, Sil Hoekstra en Luc Schmitz het WK RS:X, in het eveneens Australische Sorrento. Behalve de strijd om de wereldtitel, barst ook een interne battle los. De strijd tussen de twee vrienden en trainingspartners Van Rijsselberghe en Badloe om een Olympisch startbewijs zal in Sorrento beslecht worden. Degene die het hoogst eindigt op het WK in Sorrento wint dat ene Olympische ticket voor Tokio 2020.

De Nederlandse RS:X-mannen kijken met gezonde spanning, maar vooral met veel nuchterheid naar de aankomende battle. In 2018 won Van Rijsselberghe het goud en Badloe het zilver én in 2019 waren de rollen omgedraaid, goud voor Badloe, zilver voor Van Rijsselberghe. De spanning is dus om te snijden, zou je denken, maar de mannen lijken het hoofd koel te kunnen houden: “Dit WK is net als alle andere WK’s, het belangrijkste moment van het jaar. Maar dit is wel de selectie natuurlijk”, vertelt Badloe. “Ik denk dat we met het niveau van ons allebei en de verwachtingen voor de week, beide voor de winst moeten gaan om de selectie te kunnen winnen.” 

Van Rijsselberghe: "Dit is het moment waar we de afgelopen drie jaar met zijn allen naartoe hebben gewerkt. Kiran en ik moeten nu strijden om dat ene ticket. Ik weet dat ik het beste uit mijzelf moet halen om hem voor te blijven maar ik ben niet met hem bezig. Ik heb nog nooit op mijn tegenstanders gevaren, ik vaar altijd voor een plek. Vaak is dat: de eerste plek. Dat is deze keer niet anders. Het doel waar we samen met Aaron aan hebben gewerkt is duidelijk: laten zien dat wij de beste zijn. Het is daarnaast mooi als Sil (Hoekstra, red.) zijn progressie komende week kan laten zien. Maar uiteindelijk word ik alleen afgerekend op waar ik aan het einde van de week sta. Dat is het belangrijkste. Ik heb er zin in.”

De mannen, die geroemd worden om hun samenwerking, zijn voornemens deze samenwerking ook tijdens het allesbeslissende selectiemoment door te trekken. Badloe: “Dat is de kracht van mij en Dor; dat we ook tijdens het WK blijven samenwerken en dat we daarmee juist naar boven varen. We zien het ook niet echt als de ander helpen, maar meer als onszelf helpen. Voor ons is de samenwerking cruciaal om zo goed te kunnen varen.”

Voor Lilian de Geus (RS:X-women) staat er geen selectie meer op het spel. Zij wist zich in 2018 al te verzekeren van een Olympisch startbewijs. Wel hoopt De Geus, net als voorgaande jaren, op een podiumplek in Sorrento. In 2018 won De Geus nog de wereldtitel, in 2019 pakte zij het brons: “Ik voel me goed! We hebben mooie dagen gehad in Australië. Weer flink wat uren op het board kunnen maken, nadat we juist een lange tijd heel veel fysiek hebben getraind. Onze focus ligt bij de voorbereidingen op Tokio, dus naast fysieke training zijn we ook druk geweest met materiaal testen voor de Spelen. Hier in Australië ben ik het wedstrijdritme weer op aan het pakken, maar ik hoop hier wel weer mee te kunnen doen voor de medailles!” 

Wedstrijdschema RS:X
Dinsdag 25 februari t/m vrijdag 28 februari: Opening series 
Zaterdag 29 februari: Medal race
Meer info: http://www.rsxclass.org/worlds2020/


Nederlandse zeilsters klaar om stijgend niveau te laten zien bij WK Laser Radial

De Nederlandse Laser Radial-zeilsters Marit Bouwmeester, Maxime Jonker, Daphne van der Vaart en Mirthe Akkerman hebben door het bundelen van krachten grote stappen kunnen zetten. Sinds oktober hebben de dames zich als vaste trainingsgroep op het water begeven en dat werpt zijn vruchten af. Bouwmeester is klaar om een hoger niveau te laten zien en gaat voor de winst.

“We hebben het afgelopen seizoen goed geëvalueerd. Een seizoen met een zilveren medaille op het EK en WK, de 2 piekevenementen van het jaar. Maar onze doelstellingen staan hoger. En dus zijn Roelof en ik terug gegaan naar de tekentafel”, vertelt Bouwmeester. “We hebben deze winter heel hard gewerkt aan de techniek en ik heb er heel veel vertrouwen in dat we daar stappen in gezet hebben. Uiteraard gaan we weer voor de winst op het WK. Vorig jaar hebben we bij beide piekevenementen bewust gekozen voor een beperkte lokale voorbereiding, als voorbereiding op de Spelen. Dit WK zijn we beter voorbereid.”

De grootste verandering in de afgelopen maanden is voor Bouwmeester de trainingsomgeving. In de afgelopen jaren trainde Bouwmeester met wisselende internationale concurrenten, maar vanaf oktober traint de Olympisch kampioene met de Nederlandse zeilsters Van der Vaart, Jonker en Akkerman in een vaste groep. 

“Het goede van deze groep is dat de dames volledig complementair aan elkaar zijn”, vertelt Roelof Bouwmeester (Coach Laser Radial Watersportverbond). “De trainingen zijn zeer intensief en intens en ik zie het niveau per week stijgen. Dit levert voor alle dames een fantastische trainingsomgeving en het lijkt erop dat de stijgende lijn nog niet afvlakt.”
Zeilster Maxime Jonker voegt daar aan toe: “De samenwerking binnen het team verloopt heel goed en dat gaat ons zeker helpen tijdens het WK! Ik merk in de trainingen dat ik stappen heb gezet en het doel is om dit niveau ook op het WK te laten zien.”

Over de omstandigheden in Melbourne valt behoorlijk wat te zeggen. ‘4 seasons in 1 day’ is een bekende uitspraak over Melbourne. In de voorbereidingen heeft de baai zeer veranderlijke omstandigheden laten zien. 
Roelof Bouwmeester: “Over het algemeen is de kans op medium tot veel wind relatief groot. Van alle dagen die we tot nu toe gezeild hebben hier hebben we 80% van de dagen 14 knopen of meer gehad. Dat betekent in de Laser dat je volle bak moet hangen en dat het fysieke aspect een rol gaat spelen. Hier zijn we uiteraard op voorbereid.”

Wedstrijdschema Laser Radial
Zondag 23 t/m dinsdag 25 februari: Qualifying Series
Woensdag 26 t/m vrijdag 28 februari: Final Series
Meer info: http://2020-radial-women.laser-worlds.com/

Foto: Robert Hajduk

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van het Watersportverbond