Wisselende resultaten voor Olympische zeilers bij start WK 49er(FX) en Laser Standard

In de baai van Melbourne zijn de verschillende wereldkampioenschappen zeilen van start gegaan. De 49er en 49erFX-zeilers konden elk 3 races varen en bij de Laser Standard konden de geplande 2 races gevaren worden.

11 februari 2020

49er-mannen Bart Lambriex & Pim van Vugt kenden een sterke start en staan na hun eerste racedag op de 4e plek in het overall klassement. Annemiek Bekkering en Annette Duetz gingen wat moeizamer van start en staan na drie races 13e overall. Bij de heren in de Laser Standard zijn zowel Duko Bos als Rutger van Schaardenburg prima aan hun WK begonnen met een (resp.) 12e en 16e plek.

Uitdagende dag voor 49erFX-zeilsters Bekkering & Duetz 
Regerend wereldkampioenen 49erFX-zeilen, Bekkering & Duetz, beginnen hun WK (na een eerste dag waarop niet gevaren kon worden wegens te veel wind) met een uitdagende dag op het water. Ze finishen hun races als 13e, 2e en 16e en staan daarmee op de 13e plek in het overall klassement. 

“Het was voor ons een moeilijke dag. De wind was gedurende de eerste race super onstabiel, waardoor we van voor, naar achter, naar weer het midden van de fleet gingen. Ook lag er heel veel zeewier op het water, wat aan je zwaard en roer blijft hangen. Daardoor hadden we moeite met onze snelheid. Dat geldt voor iedereen natuurlijk, maar we raakten er een beetje door van slag en hadden moeite ons eigen plan goed uit te voeren. Gelukkig hebben we de tweede wedstrijd een hele mooie race gevaren, dus dat is fijn, maar we gaan morgen wel proberen het beter te doen. We gaan samen goed kijken waar de kansen liggen om hard te varen.” 

Ondanks dat de dames niet helemaal van start zijn gegaan zoals ze hadden gehoopt kijken zij vol vertrouwen vooruit: “Er is nu nog niet zo heel veel aan de hand, maar we weten dat we beter kunnen en daar gaan we ook voor de komende dagen. Morgen is er iets meer wind voorspeld, dus dat is super leuk. Dan gaan we knallen!”

49er-mannen Lambriex en Van Vugt sterk van start
De Nederlandse Bart Lambriex & Pim van Vugt zijn hun WK zeer sterk begonnen. In de 49er-fleets konden, na een lange dag wachten op de kant, toch nog 3 races worden voltooid. Lambriex & Van Vugt finishen hun races als 3e, 1e en 5e en nemen daarbij een 4e plaats in het overall klassement in. 

“We hadden een goede dag vandaag! Heel blij dat we na lang wachten drie races konden varen, waarvan we de tweede race hebben gewonnen. De derde race van de dag gingen we niet goed van start. We kwamen als 17e bij de topmark, maar hebben er een mooie comeback race van gemaakt, om alsnog met een goed resultaat (5e plek, red.) te kunnen eindigen. Overall dus lekker steady gevaren vandaag. We hadden goed in de gaten wat er in en om het veld gebeurde.”

Wedstrijdschema WK 49er / 49erFX
Maandag 10 februari t/m woensdag 12 februari: Opening Series
Donderdag 13 t/m zaterdag 15 Februari: Final Series
Zaterdag 15 Februari: Medal Race
Meer info: https://49er.org/event/2020-world-championship/

Bos en Van Schaardenburg niet onverdienstelijk van start bij WK Laser Standard
Bij de mannen in de Laser Standard, aan de andere kant van de baai van Melbourne (Sandringham), zijn zowel Duko Bos als Rutger van Schaardenburg niet onverdienstelijk van start gegaan. Bos finishte zijn races als 9e en 2e, Van Schaardenburg als 11e en 2e. De Nederlandse mannen staan op een (resp.) 12e en 16e plek in het klassement. 

“Tijdens beide wedstrijden hadden we vandaag rond de 13 knopen wind. We varen met 3 kleine vloten dus het is rustig bij de start en op de baan. Dit maakt het wel iets anders dan normaal”, vertelt Bos na zijn wedstrijden. “Ik had overall een prima dag, mijn eerste race miste ik nog wat scherpte, maar de tweede race had ik duidelijk voor ogen wat ik moest doen en dat voerde ik goed uit, waardoor ik 2e werd. Komende week is het voor mij dus belangrijk om elke wedstrijd scherp te zijn en duidelijk te hebben wat die dag van belang is. Dan denk ik op deze manier door te kunnen gaan!”

Wedstrijdschema Laser Standard
11 t/m 13 februari: Qualifying Series
14 t/m 16 februari: Final Series
Meer info: http://2020-standard-men.laser-worlds.com/ 

Foto: Sailing Energy

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond