Succesvol Open Dutch Sailing Championships ondanks Corona-maatregelen

Open dutch sailing championships; open nederlands kampioenschap zeilen; medemblik

20 september 2020

Drie dagen lang was het Open Dutch Sailing Championships een blije boel. Na maanden stilzitten, zonder zeilwedstrijden, was het één en al glimlach bij de honderden deelnemers. Ook de negen nieuwe Nederlandse kampioenen stonden te glimlachen op een besloten podium. Dankzij de gezamenlijke discipline van alle deelnemers, de inzet van alle vrijwilligers, de visie van de organisator TIG Sports en het Watersportverbond, en het perfecte zeilweer, gaat dit kampioenschap de boeken in als sober en succesvol.

Nicholas Heiner ongeslagen in Finn klasse

Hij was het aan zijn stand verplicht, maar toch moet je het maar doen, alle acht wedstrijden ook winnen. De zeiler van Enkhuizer Watersportvereniging Almere (EWVA) kwam niet altijd als eerste over de startlijn of als eerste bij de bovenboei want er deden ook zeer ervaren Finn zeilers mee, zoals vader Roy, Cees Scheurwater, Peter Peet, Wietze Zetzema en nog 38 anderen. Maar uiteindelijk ging Nicholas Heiner wel alle acht wedstrijden als eerste over de finishlijn om ongeslagen gekroond te worden tot Nederlands Kampioen.
Nicholas Heiner was ook blij. “Het zou raar zijn als je niet wint. Maar je moet wel zorgen dat je slim zeilt en geen risico neemt…. en uiteindelijk moet je vertrouwen op je snelheid. Maar een foutje of te vroeg starten, en je kan het helemaal teruggooien. Ja, dit is de eerste keer dat ik ongeslagen heb gewonnen. Je neemt ook geen risico omdat je weet dat je voor de wind deze mannen kan verslaan. Aan de wind zijn de verschillen best klein, ook met veel wind. Maar de grote verschillen zitten voor de wind. Zoals Wietze (Zetzema) en Roy (Heiner) hebben me het best moeilijk gemaakt in zo een eerste kruisrak. Maar dat maakt het spelletje ook leuk en dat is ook wat ik wil.”
foto: podium Laser radial vlnr Bas Kooijman Beuk (2) Paul Hameeteman (1) Sarah Bos (3) (fotograaf Klaas Wiersma)
foto: podium Laser radial vlnr Bas Kooijman Beuk (2) Paul Hameeteman (1) Sarah Bos (3) (fotograaf Klaas Wiersma)

Paul Hameeteman: "Winnen is altijd leuk"

Paul Hameeteman (17) laat ook in Medemblik van zich horen. Vorige week won de man van WV Zierikzee nog de Kielerwoche. Deze talentvolle en gedreven talentploegzeiler is in 2020 een klasse apart. Met dit resultaat toont Hameeteman zich een waardig kampioen in een veld met 44 deelnemers.
Hameeteman zei: “Dit is voor het eerst dat ik ongeslagen gewonnen heb. Daar ben ik heel blij mee, echt gaaf. Eerst zou Maxime meedoen maar die viel uit met een blessure. Maar ik had er wel vertrouwen in dat het zou lukken na de trainingen afgelopen maanden. Ik heb hard doorgetraind toen Corona uitbrak. Eerst thuis alleen op de Grevelingen en later begin april ook weer met de talentploeg in Muiderzand. Ik kon ineens vijf dagen in de week trainen omdat school dicht was. Of ik druk voelde? Nee. Ik ga het water op om zo goed mogelijk te zeilen maar ben niet bezig met het feit dat ik moet winnen. Maar winnen is wel altijd leuk.”
foto: Duko Bos in de Laser (fotograaf Klaas Wiersma)
foto: Duko Bos in de Laser (fotograaf Klaas Wiersma)

Duko Bos pakt de titel in de Laser

In de Laser standaard was Duko Bos te sterk voor de rest van de vloot. Bos is het ook aan zijn stand verplicht. De zeiler van R.Z.V. Rotterdam is nog op zoek naar een halve olympische nominatie en een landenkwalificatie om mee te doen aan de Olympische Spelen van Tokio. De Nederlandse titel en wimpel heeft hij in elk geval op zak.
“Ik ben erg blij dat ik na vorig jaar weer heb kunnen winnen. Vooraf waren er meer sterke deelnemers ingeschreven maar dankzij de laatste Corona-maatregelen zijn er veel buitenlanders afgehaakt. Maar dan moet je het toch ook nog waarmaken. Mijn doel vooraf was om scherper te starten, daar ben ik wel iets te voorzichtig in geweest. Dus die les heb ik wel geleerd en ik ben Nederlands kampioen. Wat wil je nog meer.”

Lees het volledige artikel met de winnaars van alle 7 klassen op opendutchsailing.org
Wedstrijdsport Topsport

De partners van het Watersportverbond