Stefan de Vries nieuwe hoofdcoach Optimisten Club Nederland

Per 1 januari 2021 treedt Stefan de Vries aan als hoofdcoach bij de Optimist Club Nederland (OCN).

25 september 2020

Per 1 januari 2021 treedt Stefan de Vries aan als hoofdcoach bij de Optimist Club Nederland (OCN). De aanstelling van De Vries bevestigt een nauwe samenwerking tussen de klassenorganisatie en het Watersportverbond. Beide partijen treden samen op om het gezamenlijke doel te verwezenlijken:    meer kinderen het water op en een sterke doorstroom naar de top realiseren. 

De Vries verdiende zijn sporen als coach in zowel binnen- als buitenland. Hij trad op bij meerdere clubs en landen als trainer en coach. In 2012 was hij coach van Pieter Jan Postma op de Olympische Spelen in Londen. Met de nieuwe aanstelling keert De Vries terug naar Nederland na enkele jaren Turkije. 

OCN en het Watersportverbond hebben met de aanstelling van een zeer ervaren hoofdcoach het volgende voor ogen:

  • Een kwalitatief sterk trainingsprogramma opstellen, waarbij de hoofdcoach naast trainingen ook leiding geeft aan het bredere begeleidingsteam van de OCN selectie.
  • Een structurele verbinding tussen de kennis van coaches, specialisten en talenten aan de ene kant, en de leerlijnen van het Watersportverbond en NOC*NSF aan de andere kant.
  • Plezier als fundament: o.a door centrale trainingen te organiseren in grote groepen, vaak op dezelfde locatie als de opvolgklassen.
  • Een structurele verbinding met de opvolgklasses, waarbij tijdig aandacht is voor de transitie. 
  • Het stimuleren van regionale trainingen naast het centrale programma 

 

Jacco Koops, hoofdcoach talentplan van het Watersportverbond: ‘Met het aantrekken van Stefan de Vries haalt de OCN en het Watersportverbond een ervaren coach in huis. De nieuwe hoofdcoach  is een professional met veel ervaring in binnen- en buitenland. Hij zal een belangrijke rol vervullen in het opleiden en begeleiden van jonge Optimist zeilers in een goed trainings- en wedstrijdprogramma.Tevens zal Stefan een belangrijke rol vervullen in de transitie van de jonge zeilers van de OCN naar een vervolgklasse en zal hij meekijken bij actieve verenigingen met een door de weeks programma. We kijken uit naar een goede samenwerking met de OCN en Stefan.’

 

Floris van Ede, voorzitter OCN: ‘Vanuit de OCN was er duidelijke behoefte aan een fulltime coach die een heldere visie voor nu en de toekomst kan uitzetten. Wij hebben hierbij het Watersportverbond benaderd en aangeven deze weg samen te willen inslaan. Onder het mom “de jeugd heeft de toekomst” zijn wij zeer blij met de komst van Stefan. Afgelopen jaar zijn we al meer en meer in een structuur gaan werken. Samen met de huidige trainers en Stefan gaan we dit verder uitbouwen.

Wij hebben er alle vertrouwen in dat we samen een goede basis neer zullen zetten waarin de Optimist zeilers vele uitdagingen en plezierige momenten zullen beleven .’’

 

Stefan de Vries, hoofdcoach Optimisten Club Nederland: ‘Ik ben blij dat ik me na een mooie en leerzame periode in het buitenland weer in kan gaan zetten voor het ontwikkelen van zeiltalent in Nederland. In de samenwerking met OCN en Watersportverbond ligt een vruchtbare basis om ten eerste zoveel mogelijk kinderen op het water te krijgen èn te houden (Sailing for life) en ten tweede om weer nieuwe medaille kandidaten voor de toekomst op te leiden.’

Voor meer informatie over Optimist Club Nederland: optimist.nl

Zou jij ook zeiltrainer of -coach willen worden? Volg dan de de zeiltrainer opleiding. Lees hier over de opleiding.

Stefan de Vries
Stefan de Vries

De partners van het Watersportverbond