Regioteam ZH verbetert de wijk door een fijnmazig vaarnetwerk 

4 mei 2021

Bij de ontwikkeling van nieuwe woonwijken wordt vaak ruimte gegeven aan water. Niet alleen is dit belangrijk voor de duurzaamheidsopgave in een gebied, ook draagt dit bij aan het woongenot. Het Regioteam Zuid-Holland ziet daarbij een grote kans voor de ontwikkeling van een fijnmazig vaarnetwerk. Daarom is het noodzakelijk dat regioteams van het Watersportverbond gesprekspartner zijn bij de ontwikkeling van de ontwikkelplannen. De ontwikkeling in gebied Zuidplaspolder is hier een goed voorbeeld van. 

Gemeente Zuidplas presenteerde een ontwikkelplan voor het Middengebied Zuidplaspolder’. In dit plan worden de contouren geschetst van een nieuw dorp met 8.000 woningen en nieuwe bedrijventerreinen in een vernieuwend landschap. Het Watersportverbond heeft met de ontwerpers en het bestuur van gemeente Zuidplas verzocht om in de contouren bevaarvaarbare waterlijnen op te nemen. Het gaat dan om een toekomstige doorvaarthoogte van 1 meter 50. 

 

Vaarwegen in de wijk verbinden met de polder

In de nabijgelegen Goudse wijk Westergouwe stond in 2005 ook een vaarverbinding ingetekend en was er zelfs een sluisje voorzien tussen Westergouwe en de Ringvaart met vaarverbindingen naar de Zuidplaspolder. Helaas is het niet gerealiseerd. In de wijk is inmiddels de helft van de woningen opgeleverd. Bij de woningen met een steiger zie je maar weinig bootjes. Er is geen verdere ontsluiting van het vaarwater en daardoor kan er enkel rondjes worden gevaren in de wijk. 

 

Nieuwe blauwe kans voor Zuidplaspolder

Nu er stevig geïnvesteerd gaat worden in de ontwikkeling van het Vijfde Dorp is dit het moment om de vaarverbindingen een nieuwe kans te geven. Het Vijfde Dorp kan daarbij verbonden worden met de wijk Westergouwe en Moordrecht. Voor de toekomstige bewoners van het Vijfde Dorp biedt dit een extra dimensie aan het wonen met een boot voor de deur, tuin of in een centraal haventje. De gezamenlijke realisatie van de vaarverbinding met de Ringvaart van de Zuidplaspolder maakt dit ook mogelijk voor de bewoners van Westergouwe. 

Vaarwegen toegankelijk houden

Het Watersportverbond zet zich in om vaarwegen veilig en toegankelijk te houden. Bij de ontwikkeling van het landschap met nieuwe wijken zijn de regioteams een belangrijke gesprekspartner voor lokale overheden om rekening te houden met kansen die zich voor doen voor de ontwikkeling van een aantrekkelijk gebied. 

 

De partners van het Watersportverbond