Meer, vaker en vroeger gemaaid op IJmeer en Markermeer

17 juni 2020

Door alle maatregelen om het water in Nederland weer helder en gezond te krijgen is ook het fonteinkruid weer uitbundig gaan groeien. Zwemmen, roeien, varen in een motorboot of sloep, zeilen of kanovaren gaat niet meer waar een dicht veld waterplanten ligt.

Daarom zet het Watersportverbond, in samenwerking met andere partijen in op maximale inspanningen om waterplanten te maaien, onder andere op de Wieden (Overijssel), Randmeren en Markermeer en IJmeer. In dit laatste gebied gaf de omgevingsdienst Noord-Holland-Noord vorige week een goed bericht af. Zij hebben besloten dar er in het seizoen 2020 vanaf 15 juni tweemaal gemaaid mag worden en maximaal 710 hectare (ha). In 2019 was dit eenmalig maaien vanaf 1 juli en maximaal 681 hectare. 

Ook het benodigde geld in binnen. Er kan dus gestart worden in de volgende gebieden: Hoorn 341 ha, Paard van Marken-Gouwzee 135 ha, Muiderzand/Almere Poort 50 ha, Pampus-eiland 45 ha, Durgerdam 13 ha, IJburg 20 h,  Schardam 30 ha, Warder 25 ha, Edam 25 ha Volendam 36 ha en Gouwzee 15 ha.


Stichting Maaien

De stichting maaien van het Watersportverbond en HISWA-RECRON bekijkt nu waar er feitelijk gemaaid gaat worden, afgestemd op behoefte en mogelijkheden van verenigingen en watersporters. Een mooi resultaat van alle (direct-)betrokkenen en voor de watersport en recreanten zelf!

Uitgelichte artikelen

In mijn regio Recreatie

De partners van het Watersportverbond