Maatregelen verlengd, eind april opnieuw besluit over verlening

31 maart 2020

LET OP! De datum van dit nieuwsbericht is 26 maart 2020. Het kan zijn dat er ondertussen nieuwe maatregelen van kracht en/of verlengd zijn. Kijk voor meer informatie in het kennisdossier 'coronavirus en watersport'.

 

De Nederlands regering heeft tijdens een persconferentie op 31 maart de maatregelen rond het coronavirus verlengd tot en met 28 april. Daarmee blijven alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus voor (water)sportverenigingen en sportactiviteiten van kracht. Dit betekent dat watersportverenigingen ook na 6 april dicht blijven. Ook watersportactiviteiten worden tot 29 april afgelast. Evenementen en bijeenkomsten met een vergunnings- en meldplicht blijven verboden tot 1 juni 2020.

Ook het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft van kracht. Uiterlijk 21 april, een week voor 28 april, neemt het kabinet opnieuw een besluit over verlenging van de maatregelen. 

 

Waterrecreatie nog mogelijk

Varen mag nog steeds, op eigen verantwoordelijkheid en met de (morele) oproep achter de maatregelen: vermijd contact, geen groepsgebeuren en houd 1,5 meter afstand. Praktisch betekent dit dat varen alleen nog mogelijk is als individu of met het gezin. Blijf zoveel mogelijk thuis, maar een frisse neus (op het water) halen kan dus. Kies daarvoor een rustige vaarroute of vaargebied, zodat je geen ophopingen van vaarverkeer krijgt.

Zorg daarnaast voor een goede reisvoorbereiding! Diverse regionale vaarwegbeheerders verlengen de winterdienstregeling. Ook kunnen burgemeesters en/of veiligheidsregio's bepaalde locaties sluiten en gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. We adviseren daarom ook om de reguliere berichtgeving in jouw gemeente en veiligheidsregio in de gaten te houden en vaarroutes te checken op de www.vaarweginformatie.nl.


Regionale noodverordeningen

Zoals gezegd hebben de verschillende veiligheidsregio's in Nederland naar aanleiding van de landelijke maatregelen noodverordeningen vastgesteld.  Deze noodverordeningen verschillen per regio en kunnen regelmatig worden gewijzigd. De situatie kan daardoor per gebied verschillend zijn en snel veranderen. Houd daarom de website van jouw lokale veiligheidsregio goed in de gaten en/of neem contact op met jouw gemeente voor de actuele informatie. 

Bekijk hier welke noodverordeningen in jouw regio gelden.

Coronavirus en watersport

De partners van het Watersportverbond