Laser-zeiler Duko Bos stap dichterbij deelname Olympische Spelen 2020

De Nederlandse Laser Standard zeiler Duko Bos heeft tijdens Sail Melbourne voldaan aan de prestatie-eisen van NOC*NSF voor een halve nominatie richting de Olympische Spelen van 2020.

21 januari 2020

Bos eindigde het internationale topzeil-evenement in Australië op de 5e plek overall (en als 4e land). Hij kwam slechts 1 punt tekort voor een hele nominatie, maar heeft na Sail Melbourne nog twee kansen om zijn nominatie alsnog te voltooien. Rugter van Schaardenburg eindigde op de 15e plek en zal de komende twee kansen optimaal moeten benutten om nog kans te maken op deelname aan de Olympische Spelen.

Bos komt met gemengde gevoelens van het water: “Ik ben over algemeen wel tevreden. Wanneer ik deze week goed weg was bij de start, kon ik echt vooraan meedoen. Maar mijn grootste uitdaging zat ‘m juist in de starts. Daar heb ik wel wat punten laten liggen en daar baal ik wel van. Zeker nu ik maar 1 puntje van een hele nominatie af zit. Maar ik ben natuurlijk sowieso hartstikke blij dat ik die halve nominatie nu op zak heb. Daarnaast heb ik hier ook een van mijn beste resultaten neergezet, dus die vooruitgang is super positief.”
 
Bos heeft een lastige periode, waarin hij te kampen kreeg met de ziekte van Pfeiffer, achter zich gelaten: “In 2018 kreeg ik Pfeiffer, bijna twee jaar geleden. En eigenlijk voel ik me pas sinds 2 of 3 maanden echt fit worden. Waar ik bij het EK en WK in 2019 nog merkte dat mijn fysiek me beperkte, kon ik nu echt mijn wedstrijden volhouden.”
 
In Melbourne was het voor Bos en Van Schaardenburg zaak om bij de top 3 (landen) te eindigen voor een hele nominatie, of bij de top 7 (landen) voor een halve nominatie. Hierna hebben de mannen nog twee momenten waarop ze aan de prestatie-eisen van NOC*NSF kunnen voldoen. De landenkwalificatie in de Laser Standard wordt pas in april, bij de World Cup in Genua gevaren.
Het eerstvolgende prestatie-evenement laat niet al te lang op zich wachten: van 11 t/m 16 februari varen de mannen het WK, wederom in Melbourne: “Ik kijk er naar uit”, vertelt Bos. “Ik heb nu eigenlijk al vastgesteld wat ik daar moet gaan doen. En ik denk dat als ik verdere stappen zet in mijn starts, dat ik daar echt wel weer vooraan kan meedoen.”
 
Met de interne selectie probeert hij zich niet te veel bezig te houden: “Ik ben niet heel erg bezig met de selectie, maar meer met hoe ik überhaupt op de Spelen ga komen. Ik wilde aan mezelf laten zien dat ik het kan en daar is deze week een hele goede week voor geweest.”
 
Zilver voor Bouwmeester
Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester beklimt in Melbourne het podium met enkel mannen naast zich. Tijdens Sail Melbourne varen mannen en vrouwen in de Laser Radial samen. Bouwmeester bewijst prima op te kunnen boksen tegen de mannelijke concurrentie, door in Melbourne het zilver te pakken. Maxime Jonker eindigt als 6e vrouw op een 9e plek overall.
 
Voor meer info en resultaten, kijk je op: http://www.sailmelbourne.com.au/

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van het Watersportverbond