Hameeteman goed op weg naar Olympische ambitie

31 augustus 2021

Afgelopen weekend werd Paul Hameeteman in Gdynia, Polen, wereldkampioen U19 en 6e in de leeftijdscategorie U21 in de laser standaard. Het talent uit Zierikzee, dat onderdeel uitmaakt van de nationale selectie TeamAllianz, ligt daarmee goed op schema voor zijn ambitie om in 2028, en misschien zelfs wel in 2024, een ticket te bemachtigen voor de Olympische Spelen.

Vorig jaar nog werd de 17 jarige Hameeteman Europees Kampioen in de Laser Radial. Die winter trainde hij hard aan de zijde van Marit Bouwmeester in Villamoura om in januari 2021 de overstap te maken naar de Laser Standaard. Hij verhuisde naar Scheveningen en startte een nieuw leven op aan het Topzeilcentrum.

Voor de Laser Standaard moet de jonge Hameeteman nog fitter worden en aankomen om bij de top van de senioren te horen. Dat doet hij onder begeleiding van Rodie van Mackelenbergh, de coach van het Watersportverbond die hem sinds 2019 onder zijn hoede nam als belofte.  Samen hebben zij het doel gesteld: deelname aan de Olympische Spelen in 2028. De winst op het EK vorig jaar in de Laser Radial en de resultaten nu op het WK U21 en U19 laten zien dat talent en coach goed op weg zitten.

Bij thuiskomst uit Polen spraken we de wereldkampioen U19.

 

Een mooi resultaat, wereldkampioen U19 en 6e U21!

Ja, ik ben niet ontevreden over het resultaat. Ik had me voorgenomen om overall (U21) te winnen. Maar de Australiër Zachary Littlewood, die uiteindelijk won, was echt wel een niveautje hoger en beter. Ik ben niet per sé trots, wel happy met dit resultaat.

 

Hoe verliep de wedstrijd voor jou?

Eigenlijk had ik een bijzonder slechte 1e dag waarop ik veel punten liet liggen. Er zat ook nog een diskwalificatie bij waardoor ik op de 107e plek van 130 stond. Ik heb daarna goed met mijn coach Rodie besproken wat we in de races daarna gingen doen. Ik had nog 5 dagen om te klimmen, we pakten het race voor race aan. Dat leverde een overall 6e plaats op. Ik ben tevreden over hoe ik met die tegenslag op dag 1 ben omgegaan en hoe de rest van de week is verlopen. Maar er is nog genoeg om aan te werken.

 

Hoe zien jouw komende maanden er uit?

Ik doe nu even een weekje rustig aan en ga kijken om aan het EK en WK senioren mee te doen in november. Maar ik begin ook aan mijn studie informatica aan de Universiteit Leiden, dus ik moet ook kijken hoe ik dat ga combineren. Mijn focus ligt nu op weer een stap te zetten in mijn fysiek, ik moet nog zwaarder en sterker worden. 

Paul Hameeteman tijdens het WK U19 en U21
Paul Hameeteman tijdens het WK U19 en U21
Topsport

De partners van het Watersportverbond