Drijfvuilkist Alkmaarse wateren

29 april 2021

Kanovereniging Odysseus heeft in samenwerking met Stadswerk 072 en Sup-club El Kombi de ‘drijfvuilkist’ geïntroduceerd in Alkmaar. De drijfvuilkist is een afvalbak die langs populaire vaarroutes in de omgeving van Alkmaar worden geplaatst om de wateren schoon te houden. Ideaal voor bijvoorbeeld kanovaarders en suppers. De kist is zo ontworpen dat je er afval in kunt scheiden. Er zijn vier openingen, eentje voor plastic, blik en drinkpakken en eentje voor glaswerk.

Op 2 april jl. onthulde wethouder Robert te Beest, omringd door de kanovaarders van KV Odysseus en de suppers van El Kombi, de eerste drijfvuilkist bij de Bergerbrug in Alkmaar. De komende periode worden er nog vier drijfvuilkisten geplaatst langs veelgebruikte vaarroutes in de gemeente Alkmaar. 

Henk Zwagerman, Algemeen bestuurslid KV Odysseus: Wij zijn super trots dat wij als Kanovereniging dit initiatief mede mogelijk hebben gemaakt. We hopen natuurlijk dat het wordt opgepikt door andere regio's en dat we op deze manier waterrecreanten bewuster kunnen maken van afval in het water. En ze er natuurlijk toe verleiden het drijfvuil te gaan verzamelen in de bakken!  

Grachten schoonhouden door waterrecreatie

De drijfvuilkisten zijn bedoeld voor waterrecreanten om afval in te leveren tijdens bijvoorbeeld een kanotochtje of een rondje met de boot. Daarnaast zullen ze ook gebruikt worden voor het afvoeren van het zwerfafval dat uit het water wordt opgevist tijdens de zogenaamde ‘Sup it Ups’. Dit zijn schoonmaakacties georganiseerd door suppers die vanaf de plank zwerfafval verzamelen. 

Gezamenlijk initiatief
Naast kanovereniging Odysseus en Stadswerk072, een organisatie die zich inzet voor een groene, schone en veilige leefomgeving, zijn meer partijen betrokken bij het initiatief om de Alkmaarse wateren schoner te maken. Aktief Talent heeft de drijfvuilkisten ontworpen en zal de kisten ook legen. De Alkmaarse Bootjes Verhuur zet zich eveneens graag in voor schone wateren door de drijfvuilkist bij de Bergerbrug te helpen legen. Bovendien lenen zij afvalgrijpers uit als je een boottochtje gaat maken. Zo kun je plezier en nut combineren door zwerfvuil dat je onderweg tegenkomt uit het water te halen.


Volle drijfvuilkist na gezamenlijke cleanup op het water

Ter lancering van de drijfvuilkist maakten de verschillende organisaties een tour te water door de stad. De groep werd vergezeld door de Grachtenwacht van Aktief Talent. Langs verschillende vaarroutes haalden de deelnemers zwerfvuil uit het water. Na afloop verzamelden alle deelnemers zich bij de Bergerbrug om de eerste drijfvuilkist in gebruik te nemen en deze te vullen met het ingezamelde afval. 

De partners van het Watersportverbond