Bouwmeester en Hameeteman Europees Kampioen Laser Radial

Bouwmeester knokte zich op laatste dag terug, Hameeteman verdedigde klassement

14 oktober 2020

Niet één, maar twee Europees kampioenen Laser Radial. Marit Bouwmeester knokte zich op de laatste dag terug en won met miniem verschil van de Deense klassementsleider Anne-Marie Rindom. Bij de heren verdedigde Paul Hameeteman, pas 17 (!) jaar, in de Laser Radial zijn koppositie in het klassement met succes. Daarmee eiste hij de Europese titel bij de heren op.   

De Europees Kampioenschappen in de olympische Laser en Laser radial klasse startte op 8 oktober in Gdansk, Polen. Na meer dan zes maanden, waarin alle grote wedstrijden waaronder de Olympische Spelen zijn afgelast of uitgesteld, is dit het belangrijkste en enige evenement voor de beste Laserzeilers. 

Bouwmeester pakt pas in de laatste race de leiding en de titel

Bouwmeester zeilde tot zondag 11 oktober een goede serie maar zag het hele toernooi Rindom op kop gaan. Op die bewuste zondag maakte Bouwmeester, volgens eigen zeggen, de slechtst mogelijk dag mee met een 20ste plaats een tweede gele vlag in een afgelaste race. Daardoor werd ze in race acht gediskwalificeerd en zakte naar de vierde plaats. Maar Bouwmeester vocht terug en voerde daarmee de druk op Rindom weer op. Vandaag bezweek Rindom en greep Bouwmeester het goud.

Bouwmeester met goud en mondkap (fotograaf Robert Hajduk)
Bouwmeester met goud en mondkap (fotograaf Robert Hajduk)

“Super dankbaar voor Team Turbo”

Bouwmeester gaf de volgende reactie: “Het was echt een bizarre dag zoals ik hier nu toch sta als Europees Kampioen. We begonnen met uitstel vanwege gebrek aan wind. Daarna hadden we, vergeleken met andere dagen, gewoon aanlandige wind met mooie golven en best wel wat wind. Dus ik dacht ik ga gewoon lekker hard varen en ik maak er nog een mooie dag van. Niet met de illusie dat ik nog kon winnen. Want als je naar haar (Anne-Marie Rindom red.) serie kijkt dan zie je dat ze fantastisch zeilt, geen fout gemaakt.”
 
“Na de eerste wedstrijd van vandaag dacht ik dat ze het wel gewonnen had. Dus ik heb gewoon mijn werk gedaan, maar blijkbaar had ze een beetje een off-day. Dus het voelt een beetje alsof zij het verloren heeft en dat ik het niet helemaal in eigen hand had. Maar ja, ik heb vandaag wel hard gevaren en uiteindelijk gewonnen.”
 
“Ik ben super dankbaar voor Team Turbo (trainingspartners Maxime Jonker, Mirthe Akkerman en Daphne van der Vaart red.) want die meiden pushen me elke dag en we worden met zijn allen veel beter. En.. misschien zijn ze iets minder blij met het resultaat, maar er zit zoveel potentie in iedereen. Dus ik denk dat ik ook nog wel moeilijk ga krijgen. Dus deze is eigenlijk een overwinning voor het hele Team Turbo en voor Roelof (Bouwmeester coach) en Jaap (Zielhuis bondscoach).”

Paul Hameeteman the man to beat (foto Robert Hajduk)
Paul Hameeteman the man to beat (foto Robert Hajduk)

Paul Hameeteman Europees Kampioen Laser radial 2020 bij de mannen

In de Laser radial klasse bij de mannen pakt Paul Hameeteman (17) het goud op het Europees Kampioenschap. De zeiler van WV Zierikzee was de hele serie ‘the man to beat’. Eigenlijk is het Zeeuwse zeiltalent al een paar maanden zowel man en vrouw de baas als iedereen in eigen land en internationaal. De Laser radial voor mannen, is een klasse waar over het algemeen talenten in varen die nog te licht zijn voor de olympische Laser standard.  


Drie keer goud op een rij

Hameeteman won de ‘open’ Laser radial klasse tijdens de Kieler Woche. Open betekent de mannen, vaak talenten nog net iets te licht voor de laser, én de vrouwen, met olympische aspiraties, samen in een vloot. Vervolgens won hij het open Nederlands Kampioenschap. Waar hij de concurrentie van de geblesseerde Maxime Jonker en Daphne van der Vaart moest missen. Marit Bouwmeester deed dat NK ook niet mee omdat die zich rust voor het Ek gunde. Uiteindelijk is het talent dan ook nog eens alle mannen op het hoogste Europese niveau de baas. Kortom een heel sterk najaar voor Hameeteman die al uitkijkt naar het grote werk.

Paul Hameeteman op het hoogste schavot (foto Robert Hajduk)
Paul Hameeteman op het hoogste schavot (foto Robert Hajduk)

Lees meer over TeamNL Zeilen en de prestaties van de Nederlandse zeilers op de TeamNLZeilen-pagina.

Alle uitslagen: https://events.pya.org.pl/2020-laser-senior-european-championships-open-european-trophy,e34
  
Event website: http://eurilca.org/2020-laser-senior-european-championships/

Topsport

De partners van het Watersportverbond