Bekkering & Duetz prolongeren wereldtitel in Auckland

Annemiek Bekkering en Annette Duetz winnen opnieuw het wereldkampioenschap in de 49erFX. Hiermee prolongeren zij in Auckland, Nieuw-Zeeland hun wereldtitel.

8 december 2019

AUCKLAND - Annemiek Bekkering en Annette Duetz winnen opnieuw het Wereldkampioenschap in de 49erFX in Auckland, Nieuw-Zeeland. “Supertof om tweede keer op rij Wereldkampioen te worden.” Ook in de 49er doet Nederland goede zaken, Bart Lambriex en Pim van Vugt sluiten het toernooi op een achtste positie af, hiermee kwalificeren ze Nederland voor de Olympische Spelen in Tokio én hebben ze als team een halve nominatie van NOC*NSF binnen.

De wereldkampioenen schrijven geschiedenis deze week, Annemiek en Annette zijn de eerste 49erFX zeilsters ooit die twee keer op rij de wereldtitel winnen. Ze namen tegen het einde van de week de leiding over van de Braziliaanse Martine Grael en Kahena Kunze. Maar het was pas in de medal race dat de strijd definitief werd beslist. Het Nederlandse duo finisht hier als derde, dat is genoeg voor het eremetaal. Annemiek: “Het is een hele spannende week geweest met heel wisselende resultaten. De laatste dagen in de gold fleet hebben we steady gevaren. Vandaag in de medal race stond best veel wind en golven, hebben ons eigen plan gevolgd. Heel tof om vandaag weer te winnen.”

Bondscoach Jaap Zielhuis: “Annemiek en Annette blijven zich steeds weer ontwikkelen. Ze zijn nóg beter en nóg allrounder geworden vergeleken met vorig jaar. Een wereldtitel verdedig je niet, je blijft voor altijd kampioen. Maar twee keer op rij winnen is wel heel speciaal! Zeker in een preolympisch jaar waarin de concurrentie het zwaarst is.”

Voor het duo was dit WK tevens een mooi meetmoment voor de Olympische Spelen in Tokio komende zomer. Annette: “Natuurlijk zijn er altijd nog verbeterpunten, maar dit geeft zeker wel vertrouwen richting Tokio.”


Lambriex & van Vugt kwalificeren Nederland voor Tokio

Al voor de medal race stellen Bart Lambriex en Pim van Vugt hun doel van deze week veilig: Nederland kwalificeren voor Tokio. Het duo komt dan ook blij het water af: “We hadden nooit verwacht zo goed te eindigen. We zijn ineens een heel eind op weg naar de Olympische Spelen. Dit was het eerste evenement waar we iets goeds moesten doen, daar komen we nu met veel zelfvertrouwen uit. We zijn blij met de progressie die we hebben gemaakt, en nu vol motivatie door met de punten waar we aan kunnen werken.” Ze eindigen dit toernooi op een achtste plek overall, hiermee heeft het team tevens een halve nominatie van NOC*NSF binnen. Scoren ze op een van de volgende grote toernooien nog een keer een top 8 notering, dan mag het Watersportverbond de heren naar Tokio sturen. Die top 8 notering kunnen ze nog halen op het Wereldkampioenschap van 8 t/m 15 februari 2020, het Europees Kampioenschap van 11 t/m 17 mei 2020 of de Princess Sofia Regatta van 31 maart t/m 4 april 2020.

“Bart en Pim hebben een enorm grote stap gezet sinds de zomer”, reageert Jaap. “Het mooie is, ze doen de moeilijke dingen goed: onder stress keuzes maken in het spel met de wind en de 49er onder wisselende omstandigheden hard laten gaan. Ze moeten nog werken aan een betere boothandeling en hun starts, maar dit zijn dingen die relatief gemakkelijk te trainen zijn. Dit is een team met nog veel potentie.”


Nederland steeds sterker in High Performance klassen

Odile van Aanholt en Cecile Janmaat eindigen het WK 49erFX op een tiende positie. Een knap resultaat van het duo. Van Aanholt zat eerder dit jaar nog met Marieke Jongens in de boot, zij grepen toen net naast de Olympische kwalificatie. Nu vaart Odile met Cecile en fungeren ze als trainingspartners voor het Olympische team. Deze week sloten ze maar liefst twee wedstrijden winnend af. In de medal race komen ze als tiende over de lijn, het resultaat waarmee ze het toernooi tevens afsluiten. 

Jaap: “Nederland wordt steeds sterker in deze high performance. Deze week hebben de coaches daar zeker aan bijgedragen. Grote complimenten voor Alain Sign, coach van de dames in de 49erFX en Rick Peackok, coach van de heren."

Over twee maanden staat het Wereldkampioenschap 2020 alweer op het programma. De kans voor Annemiek en Annette om de derde wereldtitel op rij binnen te slepen. “We gaan nu eerst even genieten van deze, na de feestdagen beginnen we met de voorbereiding op dit WK, en dan zou het tof zijn om nog zo’n serie neer te zetten.”

Voor meer informatie en resultaten:

Fotocredits: Pedro Martinez / Sailing Energy

Topsport

De partners van het Watersportverbond